BTCUSDT Market Üzerine Düşünceler

Bitcoin 493 gün önce geldiği seviyeyi an itibariyle tekrar yokluyor. 2021'de Ocak düzeltmesi ve devamında mayıs çöküşü ile beraber temmuz ve haziranda son kez bu seviyeleri yoklamıştı. Bu çöküş için birçok bahane üretilebilir. Pek çok neden sayılabilir. En makul neden olarak luna vakfının stabilcoin'i UST'yi düzeltmek için bitcoin sattığını söylemek olacaktır. Bu doğru olmayabilir bu arada. FED'in para politikaları ise tüm piyasaları tehdit etmeye devam ediyor. Tüm bunlar olurken Orta Afrika Cumhuriyeti bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etti. Ve IMF bundan son derece rahatsız.
Görünür olan nedenleri bir kenara bırakıp daha spekülatif bir söylemde bulunayım. Geleneksel para düzeninin koruyucuları, oyunlarının devam edebilmesi için her şeyi yaparlar. Ülkeleri haraca bağlayan kuruluşlar bunlar. Arjantin'i onlarca yıldır avucunun içinde döndüren düzen ağaları. Biz bu düzenin küçük korsanlarıyız, ufak harçlıkları ve tasarruflarıyla biraz kar etmek isteyen tüm kriptopara yatırımcıları olarak onlar için bir oyun bozucuyuz. Bizden memnun değiller. Ama salak da değiller.
Yarıştaki tüm atlara oynayacak kadar paranız varsa kimin kazandığının bir önemi yoktur. Yasaklayamadığınız şeyi kontrol etmek istersiniz. Ağalar da bunu yapıyor. Biz ise cep harçlıklarımızla ne zaman fiat paralarımızı dijitale kaydırsak terazinin yer değiştirdiğini görüyoruz. Market yapıcının bir dünya görüşüne ihtiyacı yoktur. Onu bunun dışında tutalım şimdilik. "Büyük resim" üstadı değilim elbette ama bir adım geri gelip olup bitenleri bir de buradan görmenizi ve düşünmenizi istiyorum.

Arjantin bizden çok daha uzun zamandır büyük bir enflasyon sorunu yaşıyor. Halkın %40'ı yoksulluk sınırının altında, paralarının bir değeri yok. Hayatta kalabilecek kadar kazanıyorlar ve bu çarkı asla kıramıyorlar. Bu da haliyle bizden çok daha önce ve daha hızlı bir şekilde kriptoparalara aşina olmalarına neden oldu. Arjantin gibi derin ekonomik krizler ile global para ağalarının tehditleri altında hayatta kalmaya çalışan ülkeler (Orta Afrika Cumhuriyeti) hızlı bir şekilde kriptoparaları regüle etmeye çalışıp resmi para birimi haline getiriyorlar. "Peki bu cezasız mı kalmalı?" Tüm bu düşüşler ve hayati kararların arifesinde yönünü gelenekselden dijitale kaydıran ülkeler uyarılıyorlar. Bir bir sopa ve havuç gösterisi.

Görünen ve görünmeyen nedenler altında bitcoin şiddetli düşüşler ile bu noktaya geldi. Tarihinde ikinci defa üst üste 6 hafta negatif mum yaktı! 48k da fomolandı ve çoğu boğayı boynuzlarından asıp hızlıca elimine etti. Ayılar ise yıllardır aynı nakaratı tekrarlıyor. Bu dönemlerde benim de içinde olduğum boğaların pek sesi çıkmaz ama yine de konuşacağım. Tüm bu hareketler 2021 Temmuz ayına çok benziyor!
Ayılara geri dönelim.
Ayıların kötü birkaç alışkanlığı vardır.
Herkesin yanılıp kendileri haklı çıktığı için kendilerini daha zeki sanırlar.
Tüm kötü senaryoları abartmaya eğilimlidirler. Bazıları bunu çok ılımlı yapar.
Kötü gidişatın hep daha da kötü gideceğine inanırlar.

Ve sonunda herkes gibi yanılırlar.

Piyasa döngülerden ibarettir. Satıcıların da bir sınırı vardır ve kurşunları bittiğinde tüm cepheleri kaybederler.

Piyasa yükselirken sosyal medya platformları piyasa dehaları ile dolup taşar. Yağmur yağarken bir anda kaldırımdan çıkan şemsiyeciler gibi birkaç bin kişilik takipçileri ve iddialı lafları ile sizi kendilerine çekerler. O vakitler herkes zengin ve mutludur. Piyasa ise acımazsız bir öğretmendir. Kolay para kazandığını düşünen kimse ekranlarda gördüğü sayılara tamamen sahip olamadı. Buranın büyüsü de bu işte. Piyasa iyi giderken sürekli böyle devam edeceğini düşünenler ne kadar akıllı ise piyasa düşerken sürekli düşeceğine inananlar da o kadar zekiler.

Ve piyasa herkesi yanıltır. Sihir devam ediyor.

Unutmayın, korkuyu satın alanlar ve heyecanı satanların hiçbir göstergeye ihtiyacı yok.

Piyasa panikle ellerindekini çıkaranlardan sabırla bekleyenlere serveti akıtmaya devam ediyor.

YTD. Yorumlarınızı eksik etmeyin, kolay gelsin :)

BTCBTCUSDTcrushFundamental AnalysisTechnical Indicatorspsikoloji

Aussi sur:

Publications connexes

Clause de non-responsabilité