Altın haberlerinin analizi: Spot altın, Pazartesi günü (10 Şubat) Avrupa seansında günlük %1,34 artışla 2.900/ons'un üzerine çıktı. ABD Başkanı Trump'ın gümrük vergisi açıklamalarıyla ilgili piyasa endişeleri artmaya devam etti. Aynı zamanda, ABD ekonomik verileri Federal Rezerv'in yüksek faiz oranlarını koruyacağı beklentisini güçlendirdi. Altının güvenli liman ve enflasyon karşıtı özellikleri birlikte altın fiyatlarını yukarı çekti. Küresel piyasada riskten kaçınma arttı ve yatırımcılar Trump'ın gümrük vergisi politikasının getirebileceği ekonomik belirsizlikten çekiniyor. Daha önce Trump, tüm çelik ve alüminyum ithalatlarına %25 gümrük vergisi koyma planlarını duyurdu ve tüm ülkelere karşılıklı bir gümrük vergisi politikası uygulayacağını söyledi. Bu açıklama, küresel ticaret gerginlikleri konusundaki piyasa endişelerini daha da kötüleştirerek fonların altın gibi güvenli liman varlıklarına akmasına neden oldu. Ayrıca, piyasa bu hafta yayınlanacak ABD TÜFE verilerine ve Federal Rezerv Başkanı Powell'ın kongre ifadesine dikkat ediyor. Bu iki olayın altının eğilimi için daha fazla rehberlik sağlaması bekleniyor.
Piyasanın bu haftaki odak noktası Federal Rezerv Başkanı Powell'ın kongre ifadesine ve Ocak ayı ABD TÜFE verilerine olacak. Enflasyon verileri beklenenden daha güçlü olursa, Fed'in yüksek faiz oranlarını koruma pozisyonunu daha da güçlendirecek ve böylece ABD dolarını destekleyecek ve bu da kısa vadede altına biraz baskı uygulayabilir. Ancak, uzun vadeli eğilimden, piyasanın küresel ekonomik belirsizlik konusundaki endişeleri hala mevcut ve altına yönelik güvenli liman talebi devam edebilir. Kısa vadede, altın fiyatlarının 2.900 dolar civarındaki performansı piyasanın dikkatinin anahtarı olacak. Etkili bir şekilde kırılabilirse, mevcut kazanç turu devam edebilir.
Altın neden yükselmeye devam ediyor?
Altının son dönemdeki güçlü çıkışı, esas olarak makro ve jeopolitik riskten kaçınma faktörleriyle, esas olarak üç fiyatlandırma faktörüyle ilişkilidir: ABD'deki potansiyel enflasyon toparlanma baskısı, Federal Rezerv'in tarafsız açıklaması altında faiz oranı indirimlerine ilişkin artan beklentiler ve küresel merkez bankalarının altın varlıklarındaki artış. Bu üç değişkenin birleşimi altında, altının fiyatı güçlü kalmaya devam ediyor.
1. Jeopolitik çatışma: Çin-ABD tarife savaşı yeniden ortaya çıktı ve riskten kaçınma fırladı!
Jeopolitik çatışmalar tırmandı, Çin-ABD tarife savaşı yeniden başladı ve riskten kaçınma fırladı. "Zor zamanlarda altın satın al" sözü yeniden ortaya çıktı ve yatırımcılar riskten kaçınmak için altına yöneldi ve altın fiyatları kısa vadede fırladı. 2025'in başında, ABD Çin ve Kanada mallarına tarifeler koydu ve Çin misilleme yaptı. Ticaret sürtüşmeleri küresel ekonomik belirsizliği daha da kötüleştirdi. Altın, fonlar için "güvenli liman" haline geldi ve talepteki artış altın fiyatlarını yükseltti.
2. Fed faiz oranlarını düşürdü: Altın tutmanın maliyeti düştü!
Fed'in faiz oranlarını düşürerek altın tutmanın maliyetini düşürmesi bekleniyor. Tarih, altın fiyatlarının faiz oranı indirimi döngülerinde iyi performans gösterdiğini gösteriyor.
Aynı zamanda, faiz oranı indirimlerine genellikle para arzında artış eşlik ediyor ve bu da fiyatların yükselmesine ve enflasyonun tetiklenmesine yol açabilir. Altının enflasyon karşıtı özellikleri vardır. Enflasyon beklentileri altında, yatırım değeri daha da vurgulanacak ve böylece altın fiyatları yükselecektir.
3. Küresel merkez bankaları çılgınca altın satın alıyor ve yıllık talep yaklaşık 5.000 ton!
Dünya Altın Konseyi'nden alınan veriler, 2024'te küresel merkez bankalarının rekor bir hızla altın satın aldığını gösteriyor: satın alımlar üç yıl üst üste 1.000 tonu aştı ve dördüncü çeyrekte 333 tona çıktı ve yıllık toplam talep 4.974 ton oldu. Merkez bankasının altına olan talebi "sonsuz" görünüyor.
Altının teknik analizi: Bugün, Pazartesi, altın bir kez daha rekor seviyeye ulaştı. Şu an itibariyle altın 2906 seviyesinin üzerine çıktı. Altın şu anda günlük trendde güçlü bir salınım eğilimi sürdürüyor. Günlük K çizgisi kısa vadeli hareketli ortalama boyunca ilerlemeye devam ediyor ve fiyat yüksek seviye salınım aralığından kademeli olarak çıkma belirtileri gösteriyor. Günlük trendde şimdilik zirveye ulaşma belirtisi yok. Bugün, döngüsel bir yükselişte son derece güçlü. Bu tür zaman tabanlı işlemlerde anahtar fiyat değil, zamandır. Aynı zamanda, bu yükseliş tamamen zorlanmış bir kısa pozisyon örüntüsüdür, yükselmesi kolay ancak düşmesi zordur. Kısa pozisyon fikrini düşünmeyin. Ayrıca, bu ritimde, uzun pozisyonlar sabah düşük seviyeden açılsa bile, geri çekilme riski çok fazla değildir. İkinci yükselişe bakmaya devam edin.
Altının 4 saatlik trendinde, fiyat önceki yüksek ve oynak aralıktan çıktı. Avrupa ve Amerika piyasasında, geri çekilmenin onaylanmasının ardından ikinci bir yükseliş trendi olup olmadığına dikkat edeceğiz. Kısa vadeli trendde, 2890'ın altındaki desteğe dikkat edeceğiz. Saatlik seviyede, K çizgisi temel olarak kısa vadeli hareketli ortalama boyunca yükseliş trendini sürdürüyor ve gün içinde temelde hiçbir geri itme yok. Kısa vadede kısa pozisyon açmak istiyorsanız, en azından küçük seviyeli döngü trendinde kısa vadeli zirveye ulaşma belirtileri olana kadar beklemeli ve kısa vadeli ayarlamalara dikkat etmelisiniz. Birlikte ele alındığında, bugün altının kısa vadeli operasyonu, esas olarak geri çekilmelerde satın almayı ve toparlanmalarda kısa pozisyon açmayı öneren profesyonel ve kıdemli altın analistlerinden oluşan bir ekibe dayanmaktadır. Üst kısa vadeli odak 2920-2925 birinci hat direncinde ve alt kısa vadeli odak 2890-2885 birinci hat desteğinde.
Bugünün altın ticaret stratejisi:
Operasyon önerisi 1: Altın 2887-85 civarında 2878 kayıpla geri çekildiğinde uzun pozisyon açın ve hedef 2900 olsun. Kırılma pozisyonunu tutmaya devam edin ve 2920'yi arayın!
Operasyon önerisi 2: Altını 2908-2910'da (fonların beşte biri piyasaya giriyor) kısa pozisyon açmayı deneyin. Altın 2920'yi aşarsa, pozisyonun beşte birini kapatın, 2925'te zararı durdurun, 2900-2890'ı hedefleyin, kırılırsa tutmaya devam edin