Haftalık Performans BİST 100 endeksi, haftayı %1,23 düşüşle 9693 puandan tamamladı.
Endeks haftalık bazda en düşük 9420 ve en yüksek 9823 puanı gördü. Hacim hafta boyu 85-110 milyar TL arasında seyretti. Cuma günü göze battı.
Endeks haftalık dolar bazlı %2,38 düşüşle 297 puandan kapandı.
Bankacılık endeksi haftayı %3,98 yükselişle kapattı. Endeksin yine en büyük taşıyıcılarından biri oldu.
Haberler Borsa İstanbul’da pay senedi yatırımcı sayısı 19 Nisan ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 713 bin 259 kişi azaldı. Pay senedi yatırımcı sayısı 8 milyon 455 bin 678 seviyesinden 7 milyon 742 bin 419’a indi.
Yabancı yatırımcıların TL swap pozisyonu seçimi takip eden yedi iş gününde 3,5 milyar dolar artış gösterdi.
ABD’de Fed’in yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nun nisan sayısında inatçı enflasyonun ve sıkı para politikasının etkilerinin piyasa katılımcıları arasında en çok belirtilen risk olmaya devam ettiği kaydedildi. Para piyasalarında Powell sonrası, Fed’in faiz indirimine başlama ihtimali haziranda yüzde 16, temmuzda yüzde 41, eylülde ise yüzde 65 ile fiyatlanıyor. En az 3 ay ertelendi bir önceki tahmine göre.
Endekslere gelirsek Orta Doğu’daki gerginlik SP 500’de %6’lık, Nasdaq 100’de %8’lik geri çekilmelere neden oldu. Bir düzeltme bahanesi olması işimize geliyor, ayrıca alım fırsatı veriyor ancak krizin uzun sürebilecek olması zarar kes butonlarını da cazip kılıyor; takipte kalalım.
Fitch Ratings, kredi koşullarının daha da sıkılaşması ya da ekonomik büyümenin hız kesmesi durumunda artan kredi kartı borçlanmasının Türk bankaları için bir risk oluşturabileceği değerlendirmesinde bulundu.
IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, “Türkiye’yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok.” dedi.
Çin’de SSE Kompozit endeksi haftalık %1,52 yükseldi. Günlük bazda 200 günlük ortalamanın hemen üzerinde gezmeye devam ediyor.
Altının ons fiyatı haftalık %0,55 yükselişle 2392 dolardan işlem görüyor. 2140 üzerinde kalması önemli. En büyük tetikleyici İsrail-İran gerginliği.
Bitcoin haftalık %1,13 kayıpla 65 bin 133 dolardan işlem görüyor. Halving öncesi sert hareketler oluyor, kaldıraçlı işlemlerden uzak duralım.
Teknik Yorum Endekste geçen hafta Pazar günü endeksin İsrail-İran gerginliğinden nasibini alacağını ve çok oynak bir hafta geçirebileceğimizi ifade etmiştim, yanılmadım. Hafta başından itibaren satıcılı günler geçse de gün içi bir artı bir eksiye döndüğümüzü seans takip edenler biliyor. Endeks geçen hafta işaret ettiğim 9340 ortalama desteğine temas etmedi ve çıkışta da kullandığı 9436 desteğini kullandı. Neyse ki Cuma günü hem hacimli hem de yeşil bir yükseliş kaydettik ki rahatladık. Buradan ılımlı da olsa yükselişin devam etmesi muhtemel. Yavaş ve 10 bine doğru bir yolculuğun başlaması benim açımdan en optimal ve olumlu senaryo. Yukarıda 9925’i takip edeceğim. Ancak yükseliş için sağlam bir hikayemizin olmaması en büyük handikap.
Yabancı takas oranı %37,52.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 320. ABD 10 yıllıklar %4,62 ve yükseliyor. Dolar endeksi 106. Dolar/TL 32,44. Vix endeksi 18. Brent petrol 87 dolar. Baltık kuru yük endeksi 1919. Bu paragraftaki neredeyse tüm küresel risk göstergeleri yükselmiş, her hafta okuyanlar dikkat etmiştir. Bu da biraz daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor.
Les informations et les publications ne sont pas destinées à être, et ne constituent pas, des conseils ou des recommandations en matière de finance, d'investissement, de trading ou d'autres types de conseils fournis ou approuvés par TradingView. Pour en savoir plus, consultez les Conditions d'utilisation.