BİST GENEL BAKIŞ (StochRSI, RSI, Bollinger bantları) 06.06.2018

Merhaba, bu paylaşımda hem Bist100'ün genel gidişatına hemde StochRSI, RSI ve Bollinger bantlarını nasıl kullandığımıza bakacağız.

StochRSI'ı trend yönünü belirleme, RSI'yı momentumu/trend gücünü belirleme ve bollinger bantlarını fiyat oynaklığını/güvenilirliğini ölçmede kullanacağız.

En basit anlatımla;
StochRSI'ın 20'iden yukarı doğru gitmesi trendin yukarı doğru döndüğünü, 80'den aşağı inmesi trendin aşağı döndüğünü temsil ediyor.
Tabii ki sadece buna bakarak karar vermiyoruz. Trendin gücünü ölçmek için RSI'yı kullanıyoruz. RSI 30'dan yukarı gidiyorsa trend güç kazanıyor, 70'den aşağı iniyorsa trend güç kaybediyor diyebiliriz.

Genel olarak hem StochRSI hem RSI için orta seviye olan 50'nin üzerinde seyretmesi pozitif güçlenme, 50'nin altında seyretmesi negatif güçlenme olarak yorumlanabilir.

Bollinger bantlarını ise oynaklığı ölçmek için kullanıyoruz. Yükselen bir trend içeresinde fiyat aşağı yukarı küçük dalgalanmalar yaşıyor, ama her seferinde bollinger üst banta değemeden geri dönüyorsa bu bize trendin yakın zamanda aşağı dönebileceğini gösteriyor. Tersi senaryoda ise trend yukarı dönecek şeklinde yorumlanabilir. Aynı durum orta bant içinde geçerli. Alttan orta banda değemeden aşağı dönüyorsa negatif beklenti, yukarından orta banda değemeden yukarı dönüyorsa pozitif beklenti, alltan ortayı yukarı geçiyorsa, yukarıdan ortayı aşağı geçiyorsa negatif beklenti şeklinde yorumlanabilir.

Önemli: Tek bir igöstergeye bakarak analiz yapmaya çalışmak sinyallerin yanlış yorumlanmasına neden olabilir. "Sinyal oluştu" demeden önce her üç göstergede kontrol edilmeli ve birbirlerini teyit ettiklerini görmeliyiz.

Buna göre; Bist100 5 Ocak tarihinden itibaren zaman zaman pozitif olarak güçleniyor gibi gözüksede aslında negatif yönde ciddi bir şekilde güç kazanmış. Aşağıdaki haftalılk grafikte bunu daha net olarak görebiliriz.
snapshot

Yanlız, gördüğünüz üzere günlük grafikte sinyal 5 ocakta gelmiş olmasına rağmen haftalık grafikte 2 şubat tarihinde gelmiş. Buda oluşan sinyalleri farklı zaman dilimleri ile kontrol etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Daha önce paylaştığım grafiklerde çanak, fincan/kulp oluşumlarından vs. bahsetmiştim. Kısaca, tüm veriler bist'in daha değer kaybedeceğini gösteriyor.

Sadece sesli düşünüyorum, dış etkenler hesaba katılmamıştır ve kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
bist100Breadth IndicatorsOscillatorsVolatilityXU100

Publications connexes

Clause de non-responsabilité